Chartres Labyrint

Indvielse af Chartres Labyrinten ved høstfesten 2019

Appelsinvand til de små og bobler til de store. Skibhuscentret fejrede i dag indvielsen af deres nye labyrint, der skal invitere til ro og fordybelse og fremme samværet på tværs af generationer.

Labyrinten er blevet til med penge fra Odense Kommunes generationspagt, og derfor var de inviterede elever fra Sct. Hans Skolen de første til at betræde labyrintens fine grusgange.

Den røde snor blev klippet af rådmændene Søren Windell og Susanne Crawley, og bagefter ventede der pølser fra grillen og hygge i haven.

Chartres-labyrinten
Labyrinten i Chartres katedralen nær Paris i Frankrig er fra  1200 året. Da den blev bygget, var der ikke bænke i kirkerne, men ved koncilet i Trento i det 16. århundrede blev det tilladt med stole i kirker, hvilket betyder, at labyrinten i Chartres ofte er gemt under stole.

Selvom labyrinten ikke syner af meget, har den en diameter på 13 meter. Selve vejen gennem labyrinten er 261 meter, og der er 28 sving.

Den ældst bevarede kirkelabyrint er fra 548, og den finder man i San Vitale i Ravenna i Italien.

Labyrinten her i Chartres er stor og har været forbillede for mange kopier, som de sidste to årtier er blevet udbredt i moderne kirker og hospitaler ikke mindst i USA.

At gå labyrinten er for nogle en åndelig øvelse, og på hospitalerne bliver labyrinten brugt som en del af den åndelige omsorg for patienterne.

Den kristne kirke adopterede tidligt labyrinten som motiv. Vejen til Guds rige går gennem livets labyrint.

Historisk har labyrinterne været brugt til at markere påsken og har fungeret som en symbolsk pilgrimsvandring.